Jelenlegi hely

Szeminárium-20120403

Tisztelt Kollegak!

Az Informatikai Tanszekcsoport soron kovetkezo szeminariuma 2012. aprilis 3-an 14 oratol 15 oraig lesz megtartva az Arpad teri epulet masodik emeleti szeminarium termeben. A szeminarium eloadoja, az eloadas cime es absztraktja a kovetkezo:

Sziranyi Tamas
(MTA SZTAKI)

Adaptiv kepszegmentalas - a lenyeg megtalalasa

A webes keresesnel, vagy a robotlatasban ugyanaz az alapkerdes merul fel: mi a lenyeg, amivel dolgunk lenne? Ebben az ertelmezesben kulonosen fontosak azok az eljarasok, amikben a cel fuggetlen a tartalomtol. Ez kulonosen nehez az alapszintu latasi funkcioknal, amik fuggenek a fizikai parameterektol es az egyszeru kepi strukturaktol. Mit lehet kihozni az alacsony szintu latasbol? Erre (textura, melyseg, el) mutatok nehany jol mukodo eredmenyt az elmult evek termesebol.
- A textura es az alakzat kulonvalasztasa egy kombinalt iteracios optimalizacios eljarassal: a kepen szereplo geometriai es textura reszeket automatikus szetvalasztjuk. Az eljaras alapjat anizotrop diffuzio es variacios eljarasok adjak, melyek keptartalomtol fuggo, megfelelo iteracioban torteno leallitasahoz egy uj ortogonalitas merteket hasznalunk.
- A fokuszalt teruletek elkulonitesenek alapjat a pixelek szomszedsagi rendszereben kell keresni. A defokuszaltsag nem egyszeruen az elesseg/elmosodottsag kerdese, hanem valamilyen kornyezeti hasonlosagot is ertelmezni kell. Erre tehetunk becslest a vak-dekonvolucioval, de jo eredmenyt kaphatunk graf-klaszterezessel is.
- A fenti strukturalis szegmentalason tul altalaban is kereshetjuk az alakzatok korvonalat, de itt problemat jelenthet a cizellaltsag: mutatok egy eljarast, amivel a finom reszleteket is megtalalja az aktiv konturos kereses.
- Vegul, az is kerdes, mi mit latunk a kepen lenyegesnek? Erre adunk egy human meresen alapulo ROI kereso eljarast.

Az eloadasra minden erdeklodot szeretettel varunk.

A szeminarium szervezoi